LOGO 2013 3   

 

  

  

 

   

osteoporosis-over-50

 

Doctor-Patient

 

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που προσβάλλει περίπου 1 στις 10 μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Πιθανόν να οφείλεται όπως σε όλες σχεδόν τις παθήσεις σε γονίδιο. Υπάρχουν βέβαια και διάφοροι παράγοντες που ενισχύουν την ανάπτυξη της πάθησης, όπως προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα, των νεφρών, η λήψη ηρεμιστικών, η μη άσκηση, η μη κατανάλωση γαλακτοκομικών, οι εγκυμοσύνες, ο θηλασμός, η μη άσκηση, η χρήση κορτιζόνης και άλλοι πολλοί.

Η σωστή ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση της καθώς και η προτεινόμενη θεραπεία την ελέγχουν ώστε να μην φθάσει η πάθηση να προκαλέσει βλάβες στα οστά (κατάγματα). 

 

 

osteoporwtiki-1αριστερά φυσιολογικό - δεξιά οστεοπορωτικό

 

 

 

Στην Οστεοπόρωση έχουμε μια προοδευτική μείωση της αντοχή των οστών, ειδικά των σπογγωδών, με ελάττωση των οστικών δοκίδων και ΄΄ άδειασμα΄΄ του οστού.

 

                                               

osteoporwtiki

 

Στα σώματα των σπονδύλων (που είναι κατ΄ εξοχήν σπογγώδη οστά), η πάθηση αυτή, είναι καθοριστική για την στατική της σπονδυλικής στήλης. Η μείωση των οστικών δοκίδων και κατά συνέπεια η αύξηση των κοιλοτήτων, αδυνατίζουν τα σώματα των σπονδύλων, τα οποία αρχίζουν να δημιουργούν μικροσκοπικά κατάγματα ΄΄ καθιζήσεις ΄΄ με αποτέλεσμα τον έντονο αιφνίδιο πόνο, που δοκιμάζουν οι ασθενείς και την περαιτέρω αδυναμία του σώματος να αντέξει τις πιέσεις του βάρους του σώματος.

      

osteoporwtiki-2

 

Η συνέχιση της αξονικής συμπίεσης καθώς και των προσθίων ροπών των δυνάμεων κάμψης, που ασκούνται στα σώματα των σπονδύλων οδηγεί στην σφηνοειδή παραμόρφωση τους. Εφ όσον δεν γίνει τίποτε, όσον αφορά την προστασία από την αύξηση της συμπίεσης, αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται και σε άλλο σπόνδυλο με αποτέλεσμα την διαρκώς μεγαλύτερη κύφωση, μπαίνοντας σε ένα φαύλο κύκλο, όπου οι μεγάλες συμπιέσεις οδηγούν στην μεγαλύτερη κύφωση και αυτή με την σειρά της αυξάνει τις δυνάμεις συμπίεσης.

 

Απόλυτη ανάγκη είναι να μην αφεθεί μια αρχόμενη οστεοπορωτικού τύπου κύφωση στην τύχη της και να μπει ο ασθενής σε ένα φαύλο κύκλο, που είναι πολύ επικίνδυνος για την αύξηση της κύφωσης.

Το παρακάτω παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό.

paradeigma

Ασθενής γυναίκα ηλικίας 67 ετών με εγκατεστημένη οστεοπόρωση, για την οποία δεν είχε απολύτως καμία γνώση αισθάνθηκε έντονο πόνο στην πλάτη ο οποίος συνεχίστηκε για αρκετό καιρό. Σε μία ακτινογραφία που έκανε μετά από 1 έτος διαπιστώθηκε μικρή σφηνοειδής παραμόρφωση στον Θ9 και μια κύφωση 66°. Δυστυχώς δεν της προτάθηκε τίποτε από τον γιατρό της και συνέχισε χωρίς θεραπεία. Μετά από 2 χρόνια και επειδή οι πόνοι ήταν έντονοι έκανε πάλι μια ακτινογραφία όπου διαπιστώθηκε ότι ο Θ9 είχε περαιτέρω αύξηση της σφηνοειδούς παραμόρφωσης, αλλά και ο Θ8 και ο Θ10 είχαν σφηνοειδώς παραμορφωθεί, η δε γωνία είχε αυξηθεί στις 84°. Η ασθενής απευθύνθηκε σε άλλο γιατρό ο οποίος της χορήγησε φαρμακευτική θεραπεία με διφοσφωνικά, αλλά καμία άλλη υποστήριξη. Ενάμισι χρόνο μετά σε ακτινολογικό έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε ότι το σώμα του Θ9 είχε υποχωρήσει στο 20% του ολικού του μεγέθους και οι Θ10 και Θ8 είχαν περαιτέρω επιδεινωθεί. Η γωνία είχε αυξηθεί στις 94°. Η ασθενής δεν ήθελε να προχωρήσει σε κυφοπλαστική και επειδή ο κίνδυνος επιδείνωσης ήταν μεγάλος της εφαρμόσθηκε ειδικός κηδεμόνας στήριξης SPONDYLOS.

 

Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε ελάττωση έως και εξαφάνιση του πόνου με την εφαρμογή του κηδεμόνα και καλύτερη στάση του σώματος.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Η θεραπεία της οστεοπορωτικής κύφωσης είναι minimal χειρουργική και συντηρητική.

 

1. Σπονδυλοπλαστική - Κυφοπλαστική

osteoporwtiki-epemvasi

 

Εφ όσον ο ασθενής μπορεί και θέλει να υποβληθεί σε επέμβαση σπονδυλοπλαστικής είναι η καλύτερη μέθοδος για άμεση ύφεση του οξύ πόνου και μερική διόρθωση της κύφωσης. Η επέμβαση είναι κλειστή διαδερμική, στην οποία με τοπική αναισθησία εισάγονται τροκάρ με 2 μπαλονάκια τα οποία μέσω ενός υδραυλικού συστήματος σκιαγραφικού υλικού εκπτύσσονται, ανατάσσοντας μερικά το σπονδυλικό σώμα. Εν συνεχεία αφαιρούνται τα μπαλονάκια και στην κοιλότητα που δημιουργήθηκε εισάγεται ακρυλικό τσιμέντο γεμίζοντας το κενό.

Η επέμβαση διαρκεί λίγα λεπτά και ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσεις άμεσα από το νοσοκομείο.

 

 

 

2. Ειδικός κηδεμόνας οστεοπορωτικής κυφώσεως 

 

osteoporosis  brace 3

 

 

Ο ρόλος του κηδεμόνα κυφώσεως είναι η διατήρηση της κυφωτικής γωνίας ή και η μερική ανάταξής της.

Θα πρέπει να εφαρμόζεται άμεσα με διαπίστωση του οστεοπορωτικού κατάγματος και είναι ανεξάρτητος από την φαρμακευτική θεραπεία.

 

old wom

 

 

 3. Ασκήσεις

 

Εξειδικευμένες ασκήσεις τόνωσης των μυών του εκτατικού μηχανισμού. Οι ασκήσεις είναι προσαρμοσμένες στις δυνατότητες του ασθενούς και της βαρύτητας της πάθησης και γίνονται σε κάθε ηλικία.

 

 

  Stethoscope 2

   Ρωτήστε τον γιατρό

LOGO 2013 3      

dlines-softech-contact-us

Κλείστε Ραντεβού με Email