LOGO 2013 3   

 

  

  

 

   

8ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης

 

spine-congr

24-26 Οκτωβρίου 2014 διοργανώθηκε από την Ελληνική εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης το 8ο συνέδριο της στην Λάρισα.

Το SPONDYLOS Laser Spine Lab με τον επιστημονικό διευθυντή του Δημήτριο Παπαδόπουλο συμμετείχε ενεργά με την βελτιωμένη παρουσίαση των εργασιών του, που είχε αρχικά παρουσιάσει στο Chicago (Αντιμετώπιση της Σκολίωσης Ενηλίκων συνδυάζοντας ασκήσεις και κηδεμόνα) 2013 και στο Wiesbaden (Αξιολόγηση τους συστήματος ταξινόμησης σκολίωσης κατά RIGO) 2014.spine-congr-speaker-ok

Αντιμετώπιση της Σκολίωσης Ενηλίκων συνδυάζοντας ασκήσεις και κηδεμόνα

Η μέθοδος αυτή του SPONDYLOS Laser Spine Lab θεωρείται πρωτοποριακή δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επιλεγμένους ασθενείς να αποφύγουν τα βαρειά χειρουργεία σπονδυλοδεσίας. 

pdf

Αντιμετώπιση της Σκολίωσης Ενηλίκων συνδυάζοντας ασκήσεις και κηδεμόνα .pdf

 

Αξιολόγηση τους συστήματος ταξινόμησης σκολίωσης κατά RIGO

Η ταξινόμηση των σκολιώσεων κατά RIGO και η κατασκευή των κηδεμόνων Rigo-Ceneau, έφερε πραγματική επανάσταση στο χώρο της συντηρητικής αντιμετώπισης της σκολίωσης στα παιδιά, με διορθώσεις που υπερβαίνουν το 50% της αρχικής Σκολίωσης, ενώ οι προηγούμενες θεραπείες διατηρούσαν την Σκολίωση στην αρχική γωνία. 

 pdfΑξιολόγηση τους συστήματος σκολίωσης κατά RIGO.pdf,

   

paraliaΚοιτάξτε το παιδί σας από πίσω και πρώτα απ’ όλα ελέγξτε τους ώμους   του.

Εάν ο ένας σας φαίνεται πιο κάτω από τον άλλο τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Συνεχίστε κοιτώντας τις άκρες των ωμοπλατών του  καθώς επίσης και τα υποθετικά τρίγωνα  που σχηματίζονται από τα χέρια του και το σώμα του, τα οποία θα πρέπει να είναι συμμετρικά. Πείτε στο παιδί σας να σκύψει. Εάν δείτε να ανασηκώνεται ένα τμήμα της πλάτης του τότε όλα αυτά είναι ενδείξεις Σκολίωσης.

Με αυτές τις ενδείξεις και χωρίς να είναι επείγον, επισκεφθείτε μας στην επιστροφή σας. Εμείς θα ελέγξουμε το παιδί για να διαπιστώσουμε εάν πρόκειται για πραγματική σκολίωση και εάν χρειάζεται θεραπεία.

Η Ιδιοπαθής Εφηβική Σκολίωση εμφανίζεται και αντιμετωπίζεται μόνον κατά την διάρκεια της ταχείας ανάπτυξης του παιδιού. Εάν αυτή ολοκληρωθεί δεν υπάρχει δυνατότητα αποτελεσματικής συντηρητικής αντιμετώπισής της.

Όσο πιο έγκαιρα διαγνωστεί τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα.

SOSORT-2014okΑπό τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2014 διεξήχθη στο Wiesbaden της Γερμανίας το ετήσιο συνέδριο της SOSORT (International Society on Scoliosis Orthopedic Rehabilitation and Treatment). Στο συνέδριο όπου μετείχαν επιστήμονες από 30 χώρες αναπτύχθηκαν θέματα έρευνας για την Σκολίωση και την κύφωση και μέθοδοι αποτελεσματικής αντιμετώπισης τους συντηρητικά.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής του SPONDYLOS Laser Spine Lab, κος Δημήτρης Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της μεθόδου Rigo Cheneau που εφάρμοσε το SPONDYLOS Laser Spine Lab. Τα αποτελέσματα αφορούσαν 243 περιστατικά σκολίωσης που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία τα τελευταία 2 χρόνια. Η εργασία με τα όντως εντυπωσιακά αποτελέσματα είχε μεγάλη αποδοχή από τους συνέδρους και σύντομα θα δημοσιευθεί στο επίσημο επιστημονικό περιοδικό SCOLIOSIS. Στο συνέδριο παραβρέθηκε και η Lehnert-Schroth η ογδοντάχρονη κόρη της Katarina Schroth θεμελιωτή της μεθόδου Schroth.

pdfEvaluation of the Rigo classification system for brace design.pdf

 

gene-sΕρευνητές από το RIKEN Center for Integrative Medical Sciences στην Ιαπωνία, ανακάλυψαν το πρώτο γονίδιο που συνδέεται με την Εφηβική Ιδιοπαθή Σκολίωση στην ασιατική και την καυκάσια (λευκή) φυλή. Το γονίδιο αυτό εμπλέκεται στην ανάπτυξη και την κατασκευή της σπονδυλικής στήλης κατά την παιδική ηλικία. Η μελέτη αυτή δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics.

Η Ιδιοπαθής Εφηβική Σκολίωση είναι η πιο συχνή σκελετική πάθηση, προσβάλλοντας περίπου το 2% των παιδιών στην σχολική ηλικία. Τα αίτια της είναι σχεδόν άγνωστα και η μόνη θεραπεία είναι αυτή με διορθωτικούς κηδεμόνες και σε κάποιες περιπτώσεις το χειρουργείο. Παρόλα ταύτα πολλές έρευνες, κλινικές και εργαστηριακές, υποδεικνύουν την συμμετοχή των γενετικών παραγόντων.

Για να κατανοήσουν τις αιτίες στην ανάπτυξη της Σκολίωσης, οι Dr. Ikuyo Kou, Dr. Shiro Ikegawa και η πολυπληθής ερευνητική ομάδα τους, προσπάθησαν να αποκαλύψουν τα γονίδια που σχετίζονται με την τάση να αναπτυχθεί η πάθηση.

Μελετώντας λοιπόν το γενότυπο 1.819 ατόμων (Ιαπώνων) που πάσχουν από Σκολίωση σε αντιστοιχία με 25.939 υγιή άτομα, η ομάδα τους ανακάλυψε ένα γονίδιο που σχετίζεται με την ανάπτυξη της Σκολίωσης  στο χρωμόσωμα 6. Εν συνεχεία το αναπαρήγαγαν στην Κινεζική και στην Καυκασία (Λευκή) φυλή.gn an

Οι ερευνητές έδειξαν ότι το ευαίσθητο γονίδιο GPR126, εντοπίζεται σε μεγάλη συγκέντρωση στους χόνδρους και ότι η καταστολή του οδηγεί σε καθυστερημένη ανάπτυξη και σχηματισμό του οστίτη ιστού στην σπονδυλική στήλη. Το GPR126 είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο ύψος των ανθρώπων καθώς και στο μήκος του κορμού.

" ...Οι έρευνές μας υποδεικνύουν την άκρως σημαντική πιθανότητα ότι το GPR126 μπορεί ταυτόχρονα να επηρεάσει την προδιάθεση για την Εφηβική Ιδιοπαθή Σκολίωση όπως επίσης και το ύψος διαμέσου μια μη φυσιολογικής ανάπτυξης της Σπονδυλικής Στήλης..." ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

 

Τις περισσότερες φορές ο ορθοπαιδικός έρχεται σε δίλλημα στο πώς να σχεδιάσει την θεραπεία μιας ιδιοπαθούς σκολίωσης, η οποία είναι μικρή (10° - 25° γωνίας Cobb), σε ένα παιδί ηλικίας 9 έως 13 ετών. Συνήθως το παιδί μπαίνει σε παρακολούθηση και περιμένουμε την πιθανή επιδείνωση. Σε άλλες περιπτώσεις το παιδί ξεκινάει μια θεραπεία με κηδεμόνα ή / και ασκήσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις δεν υπάρχει σιγουριά για την απόφαση, αλλά βασίζεται στην εμπειρία του ορθοπαιδικού. Στην πρώτη περίπτωση χάνεται πολύτιμος χρόνος για την θεραπεία, στην δεύτερη πιθανόν να μην χρειαζόταν τόσο έντονη θεραπεία.

Το ScoliScore είναι το τελευταίο όπλο στη φαρέτρα του ορθοπαιδικού για τον σχεδιασμό της θεραπείας της Ιδιοπαθούς Εφηβικής Σκολίωσης

Scoliscorekit

Συλλέγεται σάλιο από το παιδί και στέλνεται στο εργαστήριο του ScoliScore στις Η.Π.Α. όπου γίνεται ανάλυση DNA. Μετά από 3 εβδομάδες, το αποτέλεσμα αποστέλλεται στον θεράποντα ορθοπαιδικό με μία βαθμονόμηση από 1-200. Όσο πιο χαμηλός είναι ο βαθμός τόσο λιγότερο κίνδυνος υπάρχει για να επιδεινωθεί η σκολίωση. Τα αρνητικά αποτελέσματα έχουν μια εγκυρότητα της τάξης του 99%.

Τα αποτελέσματα του ScoliScore με τους άλλους κλινικούς παράγοντες της σκολίωσης (γωνία Cobb, έναρξη εμμήνου ρήσης, οστική ηλικία, αύξηση ύψους κλπ) θα χρησιμοποιηθούν από τον ορθοπαιδικό για τον σχεδιασμό μιας προσωποποιημένης και αποτελεσματικής Θεραπείας.

Περισσότερες πληροφορίες:http://www.scoliscore.com/default766f.html