logo ok

bot dis

bot brac

cad-cam

Απόψεις

me HOME OK

 

του

                                                                 Δημήτρη Παπαδόπουλου

                                                                Ορθοπαιδικού χειρουργού

 

 

" Κάνοντας μια έρευνα για τους κηδεμόνες σκολίωσης διαπίστωσα το μεγάλο εύρος προσφορών, που παρουσιάζεται στο διαδίκτυο. Οι σελίδες συναγωνίζονται η μια την άλλη, όσον αφορά την εμφάνιση αλλά και το περιεχόμενο τους, που όμως σε μια προσεκτική ανάλυση δεν λέει τίποτε. Δεν υπάρ- χουν αποτελέσματα της θεραπείας που προσφέρουν...... "

 

            περισσότερα...

  

 

doctor-on-phone

 Τηλεφωνήστε για Πληροφορίες

 210 -7488901

                   

                       ή

 

 

Κλείστε Ραντεβού με e-mail

woman-doctor-with-laptop-large

 

 

 

Νέα - Ανακοινώσεις

 

 

 

Patients Map

patients

middle-back-pain-twistingΣαν Σπονδυλική Στένωση χαρακτηρίζεται η μείωση της διαμέτρου του σπονδυλικού σωλήνα και των σπονδυλικών τρημάτων, με αποτέλεσμα την συμπίεση του νωτιαίου μυελού ή / και των ριζών και κατά συνέπεια τον πόνο ειδικά στην ορθοστασία και στην βάδιση.

Οι αιτίες είναι πολλές αν και τις περισσότερες φορές είναι ένα μείγμα αιτιών.

Οι περισσότερο συνηθισμένες είναι:

     1. oστεόφυτα,
    1. εκφύλιση δίσκων
    2. κατάγματα σπονδύλων  

και πιο σπάνια:

 1. Όγκοι πρωτοπαθείς ή μεταστατικοί
 2. Νόσος Paget
 3. Σπονδυλίτιδες

Η σπονδυλική στένωση στην αρχή έχει τα συμπτώματα της βασικής νόσου, για παράδειγμα ισχιαλγία από πίεση κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου στην αντίστοιχη νευρική ρίζα.

women-and-back-pain-spinal-stenosis-worse-than-for-men

 

Αργότερα αυτό που παρατηρεί ο ασθενής είναι η μείωση της αντοχής του στην ορθοστασία  (για παράδειγμα οι νοικοκυρές όταν πλένουν πιάτα στο νεροχύτη) και στην βάδιση στον δρόμο. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που λένε οι ασθενείς ότι μετά από 200 μέτρα, νοιώθουν έντονο πόνο στην μέση και κάποιες φορές στα πόδια και χρειάζονται να σταματήσουν και να ξεκουραστούν για λίγο (διαλείπουσα χωλότητα).

Το διάστημα της απόστασης αργά αλλά σταθερά μειώνεται μέχρι και τα ελάχιστα μέτρα.

  

spinalstenosis-ok

 

 

Η μείωση του πόνου επέρχεται συνήθως μετά από κάμψη του κορμού ή όταν κάθεται. Κλασσική είναι η απορία του ασθενούς ότι σιγά σιγά καμπουριάζει, ενώ ποτέ του δεν καμπούριαζε. Άλλα συμπτώματα που δοκιμάζουν είναι μουδιάσματα στα κάτω άκρα, αίσθηση αστάθειας και απώλειας της ισορροπίας και σε προχωρημένες καταστάσεις ορθοκυστικές διαταραχές. Η δυνατότητα ανακούφισης στην πρόσθια κάμψη του κορμού οφείλεται στην μείωση της λόρδωσης με αποτέλεσμα την προσωρινή αποσυμπίεση των νευρικών ριζών και του νωτιαίου μυελού. Συνήθως χρησιμοποιούν μπαστούνι στην βάδιση.

 

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

spinal-stenosis-4

Ο στόχος είναι να αποσυμπιεσθούν οι οπίσθιες σπονδυλικές αρθρώσεις και αντίστοιχα να ανοίξουν τα σπονδυλικά τρήματα απελευθερώνοντας τις νευρικές ρίζες.

Υποσυνείδητα ο οργανισμός μας αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και με την πρόσθια κάμψη του κορμού εξαναγκάζει στον ευθειασμό της οσφυϊκής μοίρας μειώνοντας την φυσιολογική λόρδωση.

 

shortt-br-back

 

Η θεραπεία στα πρώτα στάδια πρέπει να είναι καθαρά συντηρητική

 

 

Eφαρμογή ενός αντιλορδωτικού κηδεμόνα κάμψεως τύπου SPONDYLOS, ανακουφίζει από τους πόνους και προσδίσει στο σώμα την προσδοκώμενη μείωση της λόρδωσης.

Ο αντιλορδωτικός κηδεμόνας για την σπονδυλική στένωση, χωρίς πραγματική κύφωση της Θωρακικής μοίρας, είναι ένας κηδεμόνας που η μηχανική του είναι να κυφώνει την οσφυϊκή μοίρα μειώνοντας της οσφυϊκή λόρδωση.

 

 

 

 

Ειδικές ασκήσεις μείωσης της λόρδωσης και ενίσχυσης των μυών της οσφύος. 

ageing exercises-ok

 

 

 

Οι ασκήσεις στοχεύουν την ενίσχυση των στηρικτικών μυών, όπως ο Λαγονοψοϊτης, ο Τετράγωνος Οσφυϊκός, ο Λαγονοπλευρικός κλπ, οι οποίοι στηρίζουν την Οσφύ αλλά και μειώνουν την οσφυϊκή λόρδωση.

 

 

 

Εφ όσον η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει και ο ασθενής μπορεί να χειρουργηθεί, τότε η θεραπεία εκλογής είναι η ευρεία πεταλεκτομή με σπονδυλοδεσία και χρήση υλικών

 

 

Δυστυχώς όμως τα άτομα που πάσχουν από σπονδυλική στένωση, είναι άτομα ηλικιωμένα και τις περισσότερες φορές έχουν συνοδά μεγάλα προβλήματα υγείας, που άλλα δεν τους επιτρέπουν να χειρουργηθούν και άλλα όπως η οστεοπόρωση που δημιουργεί αστάθεια της σπονδυλοδεσίας.

Πολλές είναι και οι επιπλοκές οι διεγχειρητικές άλλα και οι άμεσα μετεγχειρητικές, με αποτέλεσμα τις επανεγχειρήσεις, που κάνουν τους χειρουργούς ιδιαίτερα προβληματισμένους, εφ όσον πράγματι η σπονδυλοδεσία λύνει τα προβλήματα της σπονδυλικής στένωσης.

Έτσι τις περισσότερες φορές η συντηρητική θεραπεία είναι η επιθυμητή θεραπεία για τους ασθενείς αυτούς.

Κηδεμόνας κάμψεως, ασκήσεις στηρικτικών μυών και μείωσης της λόρδωσης, παυσίπονα και χειροπρακτική φαίνεται να είναι η θεραπεία εκλογής για τους περισσότερους ηλικιωμένους ασθενείς.

Σε όλες τις περιπτώσεις με την εφαρμογή του αντιλορδωτικού κηδεμόνα, έχουμε ελάττωση έως και εξαφάνιση του πόνου, τουλάχιστον όσο εφαρμόζεται επάνω στον ασθενή.