spondylos-logo

adult scol 2Η Σκολίωση ενηλίκων είναι μια μορφή σκολίωσης, που μπορεί να είναι η φυσική εξέλιξη μιας ιδιοπαθούς, μια συγγενούς, ή μιας νευρομυϊκής σκολίωσης, μετά την σκελετική ωρίμανση και μετά πάροδο πολλών δεκαετιών.

Δημιουργείται από την καταπόνηση των δίσκων στο κοίλο της καμπύλης και την σφηνοειδή παραμόρφωση αυτών, με αποτέλεσμα την επιπλέον αύξηση της καμπύλης, η οποία με την σειρά της επιβαρύνει μηχανικά την σκολίωση μεγαλώνοντας το πρόβλημα.

Συνήθως οι περισσότερες εκφυλιστικού τύπου Σκολιώσεις Ενηλίκων δημιουργούνται ιδιαίτερα σε γυναίκες, οι οποίες μπορεί στην εφηβεία τους να μην είχαν παρατηρήσει τίποτε ή είχαν μια μικρή σκολίωση. Μετά από πάροδο 2-3 δεκαετιών και πιο συγκεκριμένα μετά τα 35 και μέχρι τα 50 οι σκολιώσεις αυτές γιγαντώνονται μπαίνοντας στο μηχανικό φαύλο κύκλο της επιδείνωσης. Οι ασθενείς στην πλειοψηφία τους έχουν πάρει βάρος, κατά την διάρκεια αυτών των ετών και στο σύνολό τους είχαν εγκυμοσύνες.


Η εξέλιξη της Σκολίωσης σε μια ενήλικη


Η εκφυλιστικού τύπου Σκολίωση ενηλίκων εγκαθίσταται συνήθως μετά την ηλικία των 30 ετών, σε σκολιώσεις που αναπτύχθηκαν στην εφηβεία και είτε δεν αντιμετωπίσθηκαν ή αντιμετωπίσθηκαν ανεπαρκώς. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι οτι οι ασθενείς δεν ασκήθηκαν ποτέ σε κάποιο πρόγραμμα ασκήσεων για σκολίωση ή εν γένει δεν ήταν ιδιαίτερα αθλητικά άτομα. Συνήθως είναι υπέρβαροι και στο σύνολό τους είχαν εγγυμοσύνες στις οποίες έβαλαν περισσότερα κιλά από το επιτρεπόμενο.

  

                  1996  17°                                                2003  23°                                              2008  52°

  
adult-scoliosis-mod
 
  
Το πρόβλημα είναι καθαρά μηχανικό. Οι δίσκοι, από την πλευρά του κοίλου της καμπύλης,δέχονται μεγαλύτερα φορτία από ότι στο κυρτό, με αποτέλεσμα την πλαστική παραμόρφωσή τους και κατά συνέπεια την αύξηση της σκολιωτικής γωνίας. Εάν συνεχιστεί πέρα από ένα σημείο εκδηλώνεται και πλαγιολίσθηση συνήθως στον κορυφαίο σπόνδυλο της καμπύλης.
 
degenerative disc disorder II

 

Εν συνεχεία δημιουργούνται οστεόφυτα (άλατα) και επηρεάζονται και οι οπίσθιες σπονδυλικές αρθρώσεις, που σε ένα μεγάλο ποσοστό ευθύνονται για τον χρόνιο πόνο.

Σε μαγνητικές τομογραφίες αυτό που βλέπουμε είναι ότι στην πλειοψηφία τους οι δίσκοι έχουν μικρές προβολές και σε σπάνιες περιπτώσεις βλέπουμε προπτώσεις των πυρήνων.

  

 

Τα προβλήματα συνήθως αρχίζουν με ήπια χρόνια οσφυαλγία. Συνήθως προσέρχονται στα ιατρεία Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης αιτιώμενες Οσφυαλγία και μερικές φορές ισχιαλγία. Ελάχιστοι είναι αυτοί που παρατήρησαν μία αλλαγή στο σώμα τους ή τουλάχιστον δεν την συνδύασαν με τα συμπτώματα τους.

skoliwsi-enilikwn-5

 

 

 

 

Εκτός από τις παραμορφώσεις στα επίπεδα των δίσκων και των σπονδύλων, ελέγχονται και διαφοροποιήσεις στο μυϊκό σύστημα, με αποτέλεσμα την βράχυνση και ισχυροποίηση των μυών στο κοίλο της καμπύλης και ατροφία και επιμήκυνση αυτών στο κυρτό, στους αντίστοιχους μύες. 

 

 

  

Από παλαιά γνωρίζαμε ότι η ακινητοποίηση σε κηδεμόνες μείωνε το πόνο, που δοκίμαζε ένας ασθενής με εκφυλιστικού τύπου Σκολίωση ενηλίκων. Όπως και ότι η άσκηση επιβράδυνε την φυσική εξέλιξή της.  Επίσης οι ασθενείς ανέκαθεν προτιμούσαν την θεραπεία με κηδεμόνα από την χειρουργική θεραπεία, η οποία όσο μεγαλύτερος ο ασθενής τόσο περισσότερα και τα προβλήματα και οι κίνδυνοι από μια χειρουργική σπονδυλοδεσία.

 

old women

 

Ο συνδυασμός ασύμμετρης άσκησης και ειδικού τύπου κηδεμόνα καταφέρνει να αλλάξει την εξέλιξη της σκολίωσης ενηλίκων. Το όλο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από το SPONDYLOS το 2009 έχει ήδη προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα.

 

 

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρείς άξονες.

1- Την άσκηση για σκολίωση με ασύμμετρες ασκήσεις και αναπνευστικές ασκήσεις Schroth.

2- Την άσκηση για σωστή στάση SEAS και

3- τον ειδικού τύπου κηδεμόνα σκολιώσεως που κατασκευάζεται από το SPONDYLOS για την συγκράτηση των διορθώσεων.

 

                                                                bot resul