logo ok

bot dis

bot brac

cad-cam

Απόψεις

me HOME OK

 

του

                                                                 Δημήτρη Παπαδόπουλου

                                                                Ορθοπαιδικού χειρουργού

 

 

" Κάνοντας μια έρευνα για τους κηδεμόνες σκολίωσης διαπίστωσα το μεγάλο εύρος προσφορών, που παρουσιάζεται στο διαδίκτυο. Οι σελίδες συναγωνίζονται η μια την άλλη, όσον αφορά την εμφάνιση αλλά και το περιεχόμενο τους, που όμως σε μια προσεκτική ανάλυση δεν λέει τίποτε. Δεν υπάρ- χουν αποτελέσματα της θεραπείας που προσφέρουν...... "

 

            περισσότερα...

  

 

doctor-on-phone

 Τηλεφωνήστε για Πληροφορίες

 210 -7488901

                   

                       ή

 

 

Κλείστε Ραντεβού με e-mail

woman-doctor-with-laptop-large

 

 

 

Νέα - Ανακοινώσεις

 

 

 

Patients Map

patients

backp

 

 

 

Οι πόνοι στη μέση είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα που δοκιμάζει ένας ενήλικας με σκολίωση, ειδικά εάν είναι χαμηλή σκολίωση.

Προκαλούνται εξαιτίας της καταπόνησης των δίσκων στο κοίλο της καμπύλης και την σφηνοειδή παραμόρφωση αυτών.

Κατά συνεπεία δημιουργείται εκφυλιστική δισκαρθροπάθεια με την δημιουργίαι οστεόφυτων (άλατα) ενώ επηρεάζονται και οι οπίσθιες σπονδυλικές αρθρώσεις, που σε ένα μεγάλο ποσοστό ευθύνονται για τον χρόνιο πόνο.

 

 

 

 

muscles complex

 

 

Το πρόβλημα είναι καθαρά μηχανικό.

Οι δίσκοι, από την πλευρά του κοίλου της καμπύλης, δέχονται μεγαλύτερα φορτία από ότι στο κυρτό, με αποτέλεσμα την πλαστική παραμόρφωσή τους και κατά συνέπεια την αύξηση της σκολιωτικής γωνίας.

Εάν συνεχιστεί πέρα από ένα σημείο εκδηλώνεται και πλαγιολίσθηση συνήθως στον κορυφαίο σπόνδυλο της καμπύλης.

Οι μύες όπως για παράδειγμα ο λαγονοψοϊτης ένας κύριος μυς στην στήριξη της οσφυϊκής μοίρας, από την πλευρά του κοίλου της καμπύλης υπερτροφεί και από την πλευρά του κυρτού ατροφεί.

 

 

 

 

 

adult-scoliosis-mod

 

 

 

 

Το αποτέλεσμα της συμπίεσης των δίσκων είναι ή μείωση των τρημάτων, δηλαδή των οπών απ όπου διέρχονται τα νεύρα, με αποτέλεσμα την πίεση τους και την πρόκληση οσφυαλγίας.

 

 

 

 

 

Η θεραπεία συνήθως είναι συμπτωματική στην οξεία φάση με ανάπαυση, ζεστά, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Ο πόνος όμως μετά από λίγο θα ξαναγυρίσει, εφ' όσον η αιτία παραμένει.

 

Η λύση στο πρόβλημα είναι η μείωση της πίεσης στο κοίλο της καμπύλης.

 

schroth4-ok

 

 

 

 

Αυτό επιτυγχάνεται με την καθημερινή άσκηση στις ασύμμετρες ασκήσεις του συστήματος Schroth

 

adscol-ok

 

 

 

 

 

 

 

και στην άμεση εφαρμογή για λίγες ώρες, ενός ειδικά κατασκευασμένου κηδεμόνα, που θα συγκρατεί το αποτέλεσμα των ασκήσεων.

 

 

 

 

 

 

prog

 

 


 

 

Το πρόγραμμα θεραπείας SPONDYLOS βασίζεται:

 

  • Στην εφαρμογή του, ειδικά κατασκευασμένου για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, κηδεμόνα Σκολίωσης.

 

  • Στην καθημερινή άσκηση, στις ειδικές ασύμμετρες ασκήσεις Schroth και SEAS

 

 

 

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΗΔΕΜΟΝΑ


 

konst-f-ok2

  

 

Η εφαρμογή του κηδεμόνα πρέπει να είναι ολη την ημέρα και την νύχτα. 

21 ώρες το 24ωρο

Το σώμα αναπτύσεται όλη την ημέρα, άρα θα πρέπει όλη την ημέρα να ασκούνται οι διορθωτικές δυνάμεις.

 

 

 

 

 

ΑΣΚΗΣΗ


 

 

laydown

 

Η άσκηση δεν είναι προαιρετική. 

Αποτελεί τμήμα της θεραπείας και πρέπει να γίνεται καθημερινά τουλάχιστον 30 λεπτά.

 

 

  

 

 

                                                         


              program-ok

 

 

 

 

Τύποι κηδεμόνων Rigo-Cheneau

Κάθε ασθενής έχει τον πραγματικά δικό του κηδεμόνα. Όχι μόνον όσον αφορά το μέγεθος του αλλά και την διαφορετική παραλλαγή της σκολίωσης του. Σε γενικές γραμμές ανάλογα τον χαρακτηρισμό της σκολίωσης μερικά από τα σχέδια των κηδεμόνων είναι τα εξής:

 

Αριστερή Oσφυϊκη Σκολίωση                                  Δεξιά Θωρακοοσφυϊκή Σκολίωση         

                             

Τύπος Ε2           e2       Τύπος Ε1E13

  

Δεξιά θωρακική - Αριστερή Θωρακοοσφυϊκή Σκολίωση

    

      Τύπος C2             c1Τύπος C1c2

 

Δεξια Θωρακική Σκολίωση

 

a1Τύπος Α1      a2   Τύπος Α2

 

 Δεξιά Θωρακική Αριστερή - Οσφυϊκή Σκολίωση

 

b1Τύπος Β1   b2Τύπος Β2

 

            

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

 

Το 1994 δημιουργήθηκε, η εταιρεία ΒΙΟ orthopaedics. Μια εταιρεία που σαν στόχο είχε την ανάπτυξη πρωτότυπων βοηθημάτων για την αντιμετώπιση των παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης καθώς και την κατασκευή προθέσεων ταυτόχρονα με την εκπαίδευση και την κινητική αποκατάσταση των ασθενών.

SHOP-BOOK

Το 1997 η BIO Orthopaedics εγκαταστάθηκε στην συμβολή των οδών Σινώπης και Έβρου, στην περιοχή του Πύργου Αθηνών.

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας δόθηκε μεγάλη έμφαση στον ασθενή και την πάθησή του. Τα βοηθήματα που κατασκευάζονταν δεν ήταν μόνο μια μεταφορά ενός κλασσικού σχεδίου στα μέτρα του ασθενούς, αλλά μία λεπτομερής αναζήτηση της αιτίας με ακριβή καθορισμό της αντιμετώπισης σε συνδυασμό με τα μορφομετρικά χαρακτηριστικά του.

  

film

computer-cad

Η ανάπτυξη καινοτόμων σχεδίων σε προγράμματα CAD εκείνης της εποχής έδωσαν ζωή σε νέους κηδεμόνες στήριξης της σπονδυλικής στήλης καθώς και ανάπτυξη νέων διορθωτικών κηδεμόνων σκολίωσης και κύφωσης.

Οι στόχοι της BIO Orthopaedics είχαν επιτευχθεί αλλά στα μέσα της πρώτης δεκαετίας της νέας χιλιετίας όλα φάνταζαν αρχαία. Η δύναμη των υπολογιστών και οι νέες τεχνολογίες που καθημερινά εισβάλαν στην ζωή μας, έδειχναν τον δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσουμε.Έτσι από τις αρχές του 2006 εγκαινιάσθηκε το SPONDYLOS Laser Spine Lab.

comp-outspondylos

Αντικείμενό του η ανάπτυξη ψηφιακής τεχνολογίας σε όλα τα στάδια για την δημιουργία ενός κορμικού κηδεμόνα

Από την λήψη μέτρων με Laser scanner και την ψηφιακή του επεξεργασία, μέχρι την κατασκευή του κηδεμόνα διαμέσου CAM παντογράφου, ώστε να περιορισθεί το ανθρώπινο λάθος. Από την ηλεκτρονική καταγραφή των σωματικών παραμορφώσεων με ψηφιακά σκολιώμετρα SPINDSCAN μέχρι τον έλεγχο της πορείας της πάθησης με laser, FORMETRIC 4D με εικονική πραγματικότητα χωρίς ακτινογραφίες

Μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.Η εποχή της συντηρητικής θεραπείας των παθήσεων σπονδυλικής στήλης. Με ακρίβεια, αντικειμενικούς ελέγχους αλλά και έρευνα, σε τομείς όπως η ηλεκτρονική καταγραφή των πιέσεων στο σώμα

Το 2011 το κέντρο μεταφέρθηκε στις νέες εκαταστάσεις του στην Λεωφόρο Μεσογείων 74 και… συνεχίζεται εδώ στο SPONDYLOS Laser Spine Lab.

                                          
earlyonsetscol
 
 
 
Η Νεανική ιδιοπαθής σκολίωση ή Παιδική σκολίωση είναι η σκολίωση που διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά μεταξύ των 3 και 9 ετών. Περιλαμβάνει περίπου το 10% έως 15% του συνόλου των ιδιοπαθών σκολιώσεων στα παιδιά. 
 
Η κατάσταση είναι διαφορετική από ό, τι τα άλλα δύο είδη της σκολίωσης, δηλαδή την νηπιακή ή την εφηβική, επειδή αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία η σπονδυλική στήλη δεν υφίστανται σημαντική ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα όμως είναι έκφραση της ίδιας σκολίωσης εκτός και εάν στο υπόβαθρο υπάρχει μια υποκείμενη πάθηση της σπονδυλικής στήλης.

 

chiariΣυριγγομυελία

 

 

Αυτός είναι και ο λόγος που στην περίπτωση που ο ορθοπαιδικός παρατηρήσει κάτι ασυνήθιστο, μπορεί να συνταγογραφήσει μια μαγνητική τομογραφία (MRI).

Υπάρχει μια ιδιαίτερα υψηλή συχνότητα εμφάνισης της δυσπλασίας Arnold-Chiari, της συριγγομυελίας (κύστη στο νωτιαίο μυελό (Εικόνα),  ή γενικά κάποιας νευρομυϊκής πάθησης, οπότε και η συγκεκριμένη σκολίωση θα χαρακτηριστεί ως νευρομυϊκή και σαν τέτοια θα αντιμετωπισθεί.

 

Παρακολούθηση

 

Ήπιες καμπύλες (10-18 μοίρες) αρχικά αντιμετωπίζονται μόνο με την παρακολούθηση. Αυτό συνεπάγεται το παιδί να επανεξετασθεί μέσα σε 6-8 μήνες με κλινική εξέταση, επιφανειακή τοπογραφία και ίσως ακτινογραφίες.

 

 

GIO-1-OKΚλινική εικόνα

 

 GIO-2-OKΤεστ Επίκυψης Adam'sg5Επιφανειακή τοπογραφίαg2Ακτινογραφία

 

Θεραπεία

 

Εάν μια ήπια καμπύλη παρατηρείται να επιδεινώνεται ή ένα παιδί έχει μέτρια έως σοβαρή καμπύλη (> 20 μοίρες) κατά τη στιγμή της διάγνωσης, η θεραπεία πρέπει να αρχίσει αμέσως, λόγω της υψηλής πιθανότητας ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί πάρα πολύ, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

 

                           pa-2Αρχική 36.4°                pa-3Μετά ένα έτος 53,7°

                      

 

PA-8-ok

 

 

Η θεραπεία γίνεται με την εφαρμογή ενός ειδικά κατασκευασμένου κηδεμόνα SPONDYLOS Rigo Cheneau. Το πρόγραμμα εφαρμογής του κηδεμόνα εξαρτάται από την ανταπόκριση της Σπονδυλικής Στήλης, αν και συχνότατα, τουλάχιστον το πρώτο έτος θεραπείας το ωράριο πρέπει να είναι 21 ώρες το 24ωρο.

Περιστασιακά, στην νεανική σκολίωση, η εφαρμογή του κηδεμόνα μπορεί να διακοπεί για ένα ή περισσότερα έτη, με την επιστροφή στην παρατήρηση, όπως περιγράφεται παραπάνω. Καθώς το παιδί αρχίζει την ταχεία ανάπτυξη κατά την εφηβεία, υπάρχει περίπτωση ταχείας επιδείνωσης οπότε εκ νέου θα μπει σε θεραπεία με κηδεμόνα και ασκήσεις, ώστε να διατηρηθεί η προηγούμενη διόρθωση της καμπύλης.

 

  


plaster-cast-3

Ένας μικρός αριθμός των παιδιών έχουν άκαμπτες καμπύλες κατά τη στιγμή της διάγνωσης και δεν μπορούν να ευθειασθούν προσωρινά με χειρισμούς διόρθωσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η πιο κατάλληλη αρχική θεραπεία είναι εφαρμογή γύψινου νάρθηκα με αλλαγή του κάθε 6 έως 12 εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να διορθωθεί σταδιακά η σκολίωση. Ο νάρθηκας εφαρμόζεται στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία.

 

                                                    bot resul