logo ok   

 

  

  

 

   

  • Πώς μπορώ να καταλάβω ότι το παιδί μου έχει Σκολίωση;

Απάντηση: Η εξέταση είναι εύκολη και γρήγορη και μπορεί να γίνει από τους γονείς...   click

 


 

  • Μήπως το χειρουργείο είναι η λύση για την Σκολίωση; 

Απάντηση: Δεν πρέπει να είμαστε αφοριστικοί είτε με την χειρουργική θεραπεία είτε με την συντηρητική.click

Και η μια και η άλλη έχουν τις ενδείξεις τους, οι οποίες όμως αλλάζουν με τα χρόνια....

 


 

  • Τον κηδεμόνα τον αποδέχονται τα παιδιά;

 Απάντηση: Η αποδοχή του κηδεμόνα από τα παιδιά είναι ιδιαίτερα είναι δύσκολη. Ειδικά από click

τους εφήβους. Είναι περισσότερο ψυχολογικό θέμα παρά ότι ο κηδεμόνας ενοχλεί...

 


  

  • Διέγνωσαν στο παιδί μου Σπονδυλόλυση. Υπάρχει θεραπεία;

Απάντηση: Θεραπεία υπάρχει αρκεί να γίνει σύντομα μετά την διάγνωση της....   click

 


  

  • Πώς μπορώ να καταλάβω ότι το παιδί μου έχει Κύφωση;

Απάντηση: Όπως και για την Σκολίωση έτσι και για την Κύφωση, η εξέταση είναι εύκολη click

και γρήγορη και μπορεί να γίνει από τους γονείς... 

 


 

  •  Έχω Σπονδυλολίσθηση. Τι κάνω;

Απάντηση: Η θεραπεία είναι συνήθως συντηρητική για τους πρώτους βαθμούς σπονδυλολίσθισης.            click

Με ασκήσεις στηρικτικών μυών της οσφύος, ασκήσεις μείωσης της λόρδωσης και την εφαρμογή ανά περίπτωση

ενός αντιλορδωτικού κηδεμόνα κάμψεως.


 

 

 

 

 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ


Η Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι η περισσότερο φθηνή χώρα, όσον αφορά το κόστος κατασκευής ενός κηδεμόνα σκολίωσης με προδιαγραφές.


Η τιμή που κοστολογείται από ένα πιστοποιημένο εργαστήριο με άδεια Τεχνικού είναι από 1.300,00 έως 1.600,00 €.


Σε άλλες χώρες της Ευρώπης κοστολογείται ως εξής:


Ιταλία: από 1.300,00€ ως 1. 980,00€ / Ηνωμένο Βασίλειο: περίπου 2.500,00€ / Γερμανία: από 2.800,00€ ως 3.500,00€ /Γαλλία – Βέλγιο – Ολλανδία: μέχρι 3.500,00€ / Η.Π.Α. – Καναδάς: από 3.500,00$ ως 4.800,00$


Στην Ελλάδα μέχρι το 2010 ο ασθενής αποζημιωνόταν από το ταμείο του με το 75% της αξίας του τιμολογίου που είχε πληρώσει. Δηλαδή εάν ένας κηδεμόνας στοίχιζε 1.600€ τότε έπαιρνε πίσω το 75% = 1.200€. Ένα ποσό αρκετά μεγάλο.


Το 2010 οι τιμές πετσοκόφτηκαν κρίσης και η επιστροφή χρημάτων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ ήταν το 75% ενός σταθερού καταλόγου που έδινε:


595,00€ για τον Boston (αρχική σχεδίαση το 1975) 75%=444.00€

669,00€ για το Cheneau (αρχική σχεδίαση το 1976)75%= 501,75€

564,00€ για το DDB αρχική σχεδίαση το 1981)75%=423,00€

463,00€ για τον Milwaukee (τον αρχαίο κηδεμόνα που σχεδιάστηκετο 1957 και δεν φοράει κανένα παιδί πλέον στον κόσμο)75%=347,25€

900,00€ για ένα κηδεμόνα που δεν υπάρχει σαν σχέδιο πουθενά, αλλά γενικά τον βάφτισε Δυναμικό Διορθωτικό Κηδεμόνα Ιδιοπαθούς Σκολίωσης.75%=675,00€

Ο δε ασθενής τα έπαιρνε πίσω μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έτσι λοιπόν πορευόταν η κατάσταση μέχρι τις 31-12-2016 όπου ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επειδή δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις αιτήσεις των ασφαλισμένων, αποφάσισε να πετάξει το μπαλάκι στους κατασκευαστές των κηδεμόνων σκολίωσης και άλλων ορθοπεδικών εκβιάζοντάς στους μέσα σε μια νύκτα στις 23-12 2016 να γίνουν αναγκαστικά πάροχοι και να υπογράψουν συμβάσεις φασιστικές εφ’ όσον μετά τις 31-12-2016 δεν θα μπορούσαν οι ασθενείς να αποζημιωθούν.

Οι κατασκευαστές σε πρώτη φάση αντέδρασαν εφ’ όσον γνώριζαν ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν πληρώνει γρήγορα και χρησιμοποιεί τεχνάσματα όπως το Clawback (Ταβάνι στις αποζημιώσεις των παρόχων, δηλαδή εάν τα χρήματα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι για παράδειγμα 100.000 / 6μηνο για ορθοπεδικά και οι πάροχοι έχουν πωλήσει 120.000€ τότε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει το δικαίωμα να επιστρέψει μόνο τα 100.000€, τα 20.000€ που χρωστάει πέφτουν υπέρ πατρίδας και το Rebate (που κάνει στον πάροχο αναγκαστική έκπτωση και του αποδίδει λιγότερα).

Το κόλπο το έχει μάθει καλά ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τους φαρμακοποιούς (θυμάστε τις απεργίες τους) αλλά και από τους γιατρούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που πάντα τους χρωστάει χρήματα περισσότερο από 6 μήνες.

Στο τέλος ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και εφ όσον έδωσε παράταση μέχρι τις 31-3-2016 υποσχέθηκε δια λόγου στους παρόχους ότι μπορούν να ζητάν ότι θέλουν από τον ασθενή, αρκεί να πληρώνονται το 75% του καταλόγου από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Όμως τα πράγματα δεν είναι καθαρά και όλα είναι νομιμοφανή μέχρις ότου ένας ασφαλισμένος διαβάσει την σύμβαση παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τους παρόχους και δει ότι δεν λέει πουθενά ότι θα πρέπει ο πάροχος να ζητάει ότι θέλει αλλά ρητά να λέει ότι θα πρέπει να αποζημιώνεται μόνο για το 25% της τιμής καταλόγου και για τίποτε άλλο παραπάνω.

Ελλάδα το μεγαλείο σου. Δεν το λέει αλλά κάνει τα στραβά μάτια. Επίσης δεν έχει εφαρμόσει (μάλλον για το πολιτικό κόστος) το άρθρο της σύμβασης που λέει στο άρθρο 5:

“Ειδικά για τα επί παραγγελίαπροϊόντα, απαιτείται η Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Ειδικού ΤεχνικούΠροσθετικών και Ορθοπεδικών Κατασκευών και Λοιπών Ειδών Αποκατάστασης, σύμφωνα με το Ν.2072/92 όπως αυτός ισχύει…”

Και βέβαια διάφοροι επιτήδειοι, χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (θέλει κάποια προσόντα και προδιαγραφές να την πάρεις), κατασκευάζουν κηδεμόνες σκολίωσης με μεζούρα και τις πουλάνε χονδρική σε Φαρμακεία και καταστήματα πώλησης ορθοπεδικών όπου καταλήγουν στους αδαείς ασθενείς που δεν ξέρουν εάν είναι σωστό το βοήθημα που θα πάρουν για την υγεία τους, πληρώνοντας χρήματα για αυτό.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι στις 22 Μαΐου 2017 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ότι για τα ορθοπεδικά είδη επί παραγγελία (βλέπε κηδεμόνες Σκολίωσης και όχι μόνο) το ποσό αποζημίωσης ανέρχεται μόλις στα 1.400.000 € όταν με πρόχειρους υπολογισμούς βασιζόμενοι στην κατώτερη τιμή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. το ποσό ανέρχεται στα 22.000.000 €.

Για όποιον έχει όρεξη να δει τις πρωτότυπες αναφορές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ας πατήσει εδώ.click

Τα συμπεράσματα δικά σας…όπως και η αντίδρασή σας!!!

 

Δημήτρης Παπαδόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Επιστημονικός Διευθυντής SPONDYLOS

Οι γονείς δεν ξέρουν


 

Κάνοντας μια έρευνα για τους κηδεμόνες σκολίωσης διαπίστωσα το μεγάλο εύρος προσφορών, που παρουσιάζεται στο διαδίκτυο.

Οι σελίδες στο διαδίκτυο συναγωνίζονται η μια την άλλη, όσον αφορά την εμφάνιση αλλά και το περιεχόμενο τους, που όμως σε μια προσεκτική ανάλυση δεν λέει τίποτε.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα της θεραπείας που προσφέρουν. Εκτός ίσως από κάποιες ακτινογραφίες που δεν μπορούν οι γονείς να εκτιμήσουν.

Τότε συνειδητοποίησα πόσο δύσκολο είναι για τους γονείς να επιλέξουν το εργαστήριο ή ¨μαγαζί¨, που θα κατασκευάσουν ή ακόμη χειρότερα θα αγοράσουν έτοιμο τον κηδεμόνα σκολίωσης.

Υπάρχουν στο διαδίκτυο προσφορές από εργαστήρια που κατασκευάζουν κηδεμόνες με 650 €.

Εργαστήρια που όπως αναφέρουν έχουν όλες τις πιστοποιήσεις της Πολιτείας. Δηλαδή σήμα CE από τον ΕΟΦ (εν προκειμένω δεν υπάρχει σήμα CE για προϊόντα επί παραγγελία) και πιστοποίηση ISO 9001 και Υπουργικής απόφασης (Αυτό σημαίνει ότι έχουν σταθερή ποιότητα, ανεξάρτητα από το εάν είναι καλή ή κακή αυτή η ποιότητα στη δουλειά τους).

Μερικοί λένε ότι θα το στείλουν στο σπίτι τον κηδεμόνα, καμιά φορά και με το ταχυδρομείο. Άραγε ποιος θα κάνει την πρόβα εφαρμογής… ο ταχυδρόμος;

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις, που δυστυχώς είναι και οι περισσότερες, που οι ίδιοι οι γιατροί στέλνουν τους γονείς σε κάποια εργαστήρια. Που όλα είναι τα ίδια.

Που κατασκευάζουν κηδεμόνες παλιούς (από 35 ως και 60 χρόνια η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν), που δεν διορθώνουν όμως την σκολίωση.

Στην καλύτερη περίπτωση την συγκρατούν, μέχρι οι γιατροί να την χειρουργήσουν, συνήθως στις 40⁰, ενώ στο εξωτερικό δεν χειρουργούν σε λιγότερο από 65⁰ και βέβαια εφόσον παρουσιάζει αναπνευστικά προβλήματα το παιδί.

Και ο γονιός τι να κάνει. Ποιόν πρέπει να εμπιστευτεί σε αυτή την τόσο σοβαρή απόφαση για την υγεία των παιδιών του.

Τον γιατρό που ξέρει; Το διαδίκτυο με τις προσφορές του; Την διαφήμιση; Τον γείτονα; Ποιόν;

Συνήθως εμπιστεύονται αυτόν που δυνητικά έχει την γνώση.

Θα έπρεπε όμως να ήταν περισσότερο καχύποπτοι σε αυτήν την πολύ δύσκολη οικονομική εποχή, που ταλανίζει την κοινωνία μας.

Θα έπρεπε να ρωτάνε περισσότερα, να ψάχνουν πιο πολύ, να απαιτούν εξηγήσεις από όλους.

Τον γιατρό πρώτα από όλα, τον τεχνίτη, το εργαστήριο.

Και βέβαια να αναζητούν ευθύνες στην περίπτωση που δεν έγιναν αυτά που του υποσχεθήκαν.

Στο SPONDYLOS συνήθως έρχονται κάποιοι από αυτούς, που τους εκμεταλλεύτηκαν.

Και λέω κάποιοι, γιατί οι περισσότεροι γονείς ρίχνουν την ευθύνη στα παιδιά τους, που δεν φόρεσαν το ¨ σαμάρι¨.

Άλλοι αισθάνονται ήσυχοι με την συνείδηση τους γιατί έκαναν το καθήκον τους αγοράζοντας ένα κηδεμόνα, άσχετα εάν το παιδί τους δεν φόρεσε ποτέ τον κηδεμόνα.

Παιδιά που κατασκεύασαν 2-3 κηδεμόνες, χωρίς αποτέλεσμα και οι σκολιώσεις τους επιδεινώθηκαν.

Και καλούνται να ξαναπληρώσουν ένα ακόμη κηδεμόνα μήπως προλάβουν και σώσουν την κατάσταση.

Δηλαδή πλήρωσαν 2 και 3 φορές για μια θεραπεία, που εάν είχε γίνει σωστά, δεν θα πλήρωναν διπλά και τρίδιπλα.

Θα πρέπει λοιπόν οι γονείς να ψάχνουν, να μαθαίνουν για τα αποτελέσματα, που θα επιφέρει ένας κηδεμόνας στην πάθηση του παιδιού τους, να είναι υποψιασμένοι με όποιον τους τα ωραιοποιεί ή αντίθετα δεν λέει πολλά.

Και το κόστος θα είναι μικρότερο και θα αξίζει.

Πολλές φορές το φτηνό είναι και ακριβό και όπως λέει και ο λαός ¨η φτήνια τρώει τον παρά¨.

Και τότε…

Οι γονείς θα ξέρουν.

 


Δημήτρης Παπαδόπουλος


Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Επιστημονικός Διευθυντής SPONDYLOS Laser Spine Lab

Οι "ειδικοί"


 

Επισκεπτόμενος μια ημέρα κάποια σελίδα "ειδικών" για σκολίωση, συνειδητοποίησα το μέγεθος της παραπλάνησης των ασθενών με σκολίωση, προσπαθώντας να επηρεάσουν τους γονείς που δεν έχουν γνώση στο αντικείμενο.

Έγραφε ο φίλος συνάδελφος :

Κάτι που συχνά απασχολεί τα παιδιά και τούς γονείς τους είναι το αν μπορούν να θεραπεύσουν το πρόβλημα με ειδικό ορθοπαιδικό «κηδεμόνα σκολίωσης».

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η φύση της πάθησης είναι τέτοια που στην πλειοψηφία των εφήβων με σκολίωση αυτή θα είναι μικρού βαθμού και δεν θα εξελιχθεί σε μεγαλύτερη παραμόρφωση.

Προφανώς μιλάει για μια μικρή πλάγια κλίση της Σπονδυλικής Στήλης, που δεν είναι πραγματική σκολίωση. Δηλαδή δεν έχει στροφή ή η στροφή κυμαίνεται μεταξύ 2 και 7 μοιρών, με δεδομένο ότι η στροφή των σπονδύλων φτάνει και τις 48⁰.

Πιστεύω ότι κανείς δεν θα έβαζε ένα παιδί να φορέσει κηδεμόνα με αυτά τα στοιχεία και το σπουδαιότερο εάν δεν είχε ενδείξεις επιδείνωσης σε διαδοχικές επανεξετάσεις.

Για παράδειγμα εξετάζεις ένα παιδί ηλικίας 12 ετών με βαθμό ανάπτυξης κατά Riser 0, χωρίς έμμηνο ρύση και διαπιστώνεις ότι έχει μια πλάγια κλίση 13⁰ και μια στροφή 6⁰.

Το παιδί μπαίνει σε παρακολούθηση και επανεξετάζεται μετά από κάποιους μήνες συνήθως, αν και εγώ προτιμώ να το επανεξετάζω μετά από 5 εκατοστά αύξησης ύψους, εφ' όσον αυτό που επηρεάζει την αύξηση της σκολίωσης είναι η ανάπτυξη. Και διαπιστώνεις στην επανεξέταση ότι η πλάγια κλίση του έχει φθάσει τις 19⁰ και η στροφή του τις 12⁰ . Αυτό σημαίνει ότι είναι μια επιδεινούμενη σκολίωση.

Και τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση αφήνεις το παιδί χωρίς θεραπεία και το επανεξετάζεις μετά από άλλους 5 πόντους?

Και εάν εν τω μεταξύ η ανάπτυξη του είναι ιδιαίτερα έντονη, όπως είναι 1 έτος περίπου πριν την έναρξη της περιόδου και περιμένοντας, η παραμόρφωση μεγαλώνει γεωμετρικά και έχει μια σκολίωση που υπερβαίνει τις 26⁰ και η στροφή τις 15⁰, τι κάνεις τότε?

Σε μια σκολίωση υπάρχουν σημεία όπως η στροφή και η κλίση που μας δίνουν τον βαθμό επιδείνωσης και το μέλλον αυτής της σκολίωσης. Δεν αποφασίζεις να αρχίσεις μια συντηρητική θεραπεία επειδή έχεις μια πλάγια κλίση.

Και συνεχίζει ο αγαπητός συνάδελφος:

Σε αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός βασίζονται κάποιοι «ειδικοί» – έμποροι σχετικών προϊόντων που συνιστούν στους γονείς να φορέσει το παιδί ορθοπαιδικό «κηδεμόνα» κορμού με σκοπό να καρπωθούν στις περισσότερες περιπτώσεις τόσο το οικονομικό όφελος όσο και την «επιτυχία» της «θεραπείας» μίας σκολίωσης η οποία ούτως ή άλλως δεν επρόκειτο να επιδεινωθεί.

Προφανώς και όσοι βάζουν τα παιδιά σε αυτή την δοκιμασία είναι επίορκοι και θα πρέπει να τιμωρούνται από την Πολιτεία.

Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα πρέπει και με βαρύτερη τιμωρία να ισχύει σε όσους αφήνουν τα παιδιά χωρίς συντηρητική θεραπεία ή με παλαιά και πλημμελή θεραπεία, ώστε να οδηγούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις που θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί.

Βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών και βέβαια καρπωνόμενοι πολύ μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από το κόστος ενός κηδεμόνα. Δεν φαντάζομαι βέβαια ότι το κάνουν τσάμπα.

Και το εντυπωσιακό τέλος:

Πέρα από αυτό, θα πρέπει να τονίσω ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η εφαρμογή των «κηδεμόνων» κορμού (τύπου Boston, Milwakee ή οποιουδήποτε άλλου τύπου) προλαμβάνει την εξέλιξη ή, ακόμα περισσότερο, διορθώνει την εφηβική ιδιοπαθή σκολίωση. Θα πρέπει επίσης εδώ να υπενθυμίσω ότι, δυστυχώς, το ψυχολογικό κόστος μιας τέτοιας υποτιθέμενης «θεραπείας» για τον έφηβο ή την έφηβη είναι σοβαρό και δεν θα πρέπει να υποτιμάται.

Ο συνάδελφος μιλάει για τους κηδεμόνες BOSTON (σχεδιάστηκαν από τον ιδρυτή της BOSTON BRACE INTERNATIONALτον Bill Miller το 1975) και τους MILWAUKEE (σχεδιάστηκαν από τους Al Schmidt και Walter Blount από το Milwaukee το ...1957).

Όλες δε οι επιστημονικές εργασίες για την αποτελεσματικότητα των κηδεμόνων, βασίζονται σε αυτούς του αρχαίους κηδεμόνες και θεραπεία.

Και εδώ φαίνεται ότι δεν έχει ενημερωθεί για τους νέους τρόπους αντιμετώπισης της Σκολίωσης, που διορθώνουν και δεν φρενάρουν την εξέλιξη μια σκολίωσης.

Από το 2008 που για πρώτη φορά εμφανίστηκαν οι κηδεμόνες τύπου Rigo-Cheneau και η συνδυασμένη με αυτούς άσκηση Schroth τα δεδομένα άλλαξαν.

Εάν κάποιος μπει στο επίσημο site της επιστημονικής εταιρείας συντηρητικής αντιμετώπισης της σκολίωσης SOSORT (www.sosort.mobi) θα μπορέσει να δει τα δεδομένα που άλλαξαν πριν λίγα μόλις χρόνια.

Όλος ο κόσμος αλλάζει η Ελλάδα όμως όπως πάντα καθυστερεί καμιά τριανταριά χρόνια, σκόπιμα ή από αμέλεια, να ακολουθήσει τις εξελίξεις.

Και όσον αφορά τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, σε βάθος χρόνου είναι πολλά περισσότερα αυτά που αντιμετωπίζουν σαν ενήλικες έχοντας μια βαριά παραμόρφωση, που πονάει κιόλας, με μόνη λύση ένα εξίσου βαρύ χειρουργείο.

 

Δημήτρης Παπαδόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Επιστημονικός Διευθυντής SPONDYLOS Laser Spine Lab

 

  Stethoscope 2

   Ρωτήστε τον γιατρό

LOGO 2013 3  mail