logo ok   

 

  

  

 

   

 

Οι γονείς δεν ξέρουν


 

Κάνοντας μια έρευνα για τους κηδεμόνες σκολίωσης διαπίστωσα το μεγάλο εύρος προσφορών, που παρουσιάζεται στο διαδίκτυο.


Οι σελίδες στο διαδίκτυο συναγωνίζονται η μια την άλλη, όσον αφορά την εμφάνιση αλλά και το περιεχόμενο τους, που όμως σε μια προσεκτική ανάλυση δεν λέει τίποτε. Δεν υπάρχουν αποτελέσματα της θεραπείας που προσφέρουν. Εκτός ίσως από κάποιες ακτινογραφίες που δεν μπορούν οι γονείς να εκτιμήσουν.

 

Τότε συνειδητοποίησα πόσο δύσκολο είναι για τους γονείς να επιλέξουν το εργαστήριο ή ¨μαγαζί¨, που θα κατασκευάσουν ή ακόμη χειρότερα θα αγοράσουν έτοιμο τον κηδεμόνα σκολίωσης.


Υπάρχουν στο διαδίκτυο προσφορές από εργαστήρια που κατασκευάζουν κηδεμόνες με 850 €.


Εργαστήρια που όπως αναφέρουν έχουν όλες τις πιστοποιήσεις της Πολιτείας. Δηλαδή σήμα CE από τον ΕΟΦ (εν προκειμένω δεν υπάρχει σήμα CE για προϊόντα επί παραγγελία) και πιστοποίηση ISO 9001 και Υπουργικής απόφασης (Αυτό σημαίνει ότι έχουν σταθερή ποιότητα, ανεξάρτητα από το εάν είναι καλή ή κακή αυτή η ποιότητα στη δουλειά τους).


Μερικοί λένε ότι θα το στείλουν στο σπίτι τον κηδεμόνα, καμιά φορά και με το ταχυδρομείο. Άραγε ποιος θα κάνει την πρόβα εφαρμογής… ο ταχυδρόμος;

 

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις, που δυστυχώς είναι και οι περισσότερες, που οι ίδιοι οι γιατροί στέλνουν τους γονείς σε κάποια εργαστήρια. Που όλα είναι τα ίδια.


Που κατασκευάζουν κηδεμόνες παλιούς (από 35 ως και 60 χρόνια η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν), που δεν διορθώνουν όμως την σκολίωση.


Στην καλύτερη περίπτωση την συγκρατούν, μέχρι οι γιατροί να την χειρουργήσουν, συνήθως στις 40⁰, ενώ στο εξωτερικό δεν χειρουργούν σε λιγότερο από 65⁰ και βέβαια εφόσον παρουσιάζει αναπνευστικά προβλήματα το παιδί.

 

Και ο γονιός τι να κάνει. Ποιόν πρέπει να εμπιστευτεί σε αυτή την τόσο σοβαρή απόφαση για την υγεία των παιδιών του.


Τον γιατρό που ξέρει; Το διαδίκτυο με τις προσφορές του; Την διαφήμιση; Τον γείτονα; Ποιόν;

 

Συνήθως εμπιστεύονται αυτόν που δυνητικά έχει την γνώση.


Θα έπρεπε όμως να ήταν περισσότερο καχύποπτοι σε αυτήν την πολύ δύσκολη οικονομική εποχή, που ταλανίζει την κοινωνία μας.


Θα έπρεπε να ρωτάνε περισσότερα, να ψάχνουν πιο πολύ, να απαιτούν εξηγήσεις από όλους. Τον γιατρό πρώτα από όλα, τον τεχνίτη, το εργαστήριο. Και βέβαια να αναζητούν ευθύνες στην περίπτωση που δεν έγιναν αυτά που του υποσχεθήκαν.

 

Στο SPONDYLOS συνήθως έρχονται κάποιοι από αυτούς, που τους εκμεταλλεύτηκαν.


Και λέω κάποιοι, γιατί οι περισσότεροι γονείς ρίχνουν την ευθύνη στα παιδιά τους, που δεν φόρεσαν το ¨ σαμάρι¨. Άλλοι αισθάνονται ήσυχοι με την συνείδηση τους γιατί έκαναν το καθήκον τους αγοράζοντας ένα κηδεμόνα, άσχετα εάν το παιδί τους δεν φόρεσε ποτέ τον κηδεμόνα.


Παιδιά που κατασκεύασαν 2-3 κηδεμόνες, χωρίς αποτέλεσμα και οι σκολιώσεις τους επιδεινώθηκαν.


Και καλούνται να ξαναπληρώσουν ένα ακόμη κηδεμόνα μήπως προλάβουν και σώσουν την κατάσταση. Δηλαδή πλήρωσαν 2 και 3 φορές για μια θεραπεία, που εάν είχε γίνει σωστά, δεν θα πλήρωναν διπλά και τρίδιπλα.

 

Θα πρέπει λοιπόν οι γονείς να ψάχνουν, να μαθαίνουν για τα αποτελέσματα, που θα επιφέρει ένας κηδεμόνας στην πάθηση του παιδιού τους, να είναι υποψιασμένοι με όποιον τους τα ωραιοποιεί ή αντίθετα δεν λέει πολλά. Και το κόστος θα είναι μικρότερο και θα αξίζει.

 

Πολλές φορές το φτηνό είναι και ακριβό και όπως λέει και ο λαός ¨η φτήνια τρώει τον παρά¨.


Και τότε…


Οι γονείς θα ξέρουν.

 

Δημήτρης Παπαδόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Επιστημονικός Διευθυντής SPONDYLOS Laser Spine Lab

 

 

Οι "ειδικοί "


 

Επισκεπτόμενος μια ημέρα κάποια σελίδα "ειδικών" για σκολίωση, συνειδητοποίησα το μέγεθος  της παραπλάνησης των ασθενών με σκολίωση, προσπαθώντας να επηρεάσουν τους γονείς που δεν έχουν γνώση στο αντικείμενο.

 

Έγραφε ο φίλος συνάδελφος : 

 

Κάτι που συχνά απασχολεί τα παιδιά και τούς γονείς τους είναι το αν μπορούν να θεραπεύσουν το πρόβλημα με ειδικό ορθοπαιδικό «κηδεμόνα σκολίωσης».

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η φύση της πάθησης είναι τέτοια που στην πλειοψηφία των εφήβων με σκολίωση αυτή θα είναι μικρού βαθμού και δεν θα εξελιχθεί σε μεγαλύτερη παραμόρφωση.

 

Προφανώς μιλάει για μια μικρή  πλάγια κλίση της Σπονδυλικής Στήλης, που δεν είναι πραγματική σκολίωση. Δηλαδή δεν έχει στροφή ή η στροφή κυμαίνεται μεταξύ 2 και 7 μοιρών, με δεδομένο ότι η στροφή των σπονδύλων φτάνει και τις 48⁰. Πιστεύω ότι κανείς δεν θα έβαζε ένα παιδί να φορέσει κηδεμόνα με αυτά τα στοιχεία και το σπουδαιότερο εάν δεν είχε ενδείξεις επιδείνωσης σε διαδοχικές επανεξετάσεις.

 

Για παράδειγμα εξετάζεις ένα παιδί ηλικίας 12 ετών με βαθμό ανάπτυξης κατά Riser 0, χωρίς έμμηνο ρύση και διαπιστώνεις ότι έχει μια πλάγια κλίση 13⁰ και μια στροφή 6⁰.

  

Το παιδί μπαίνει σε παρακολούθηση και επανεξετάζεται μετά από κάποιους μήνες συνήθως, αν και εγώ προτιμώ να το επανεξετάζω μετά από 5 εκατοστά αύξησης ύψους, εφ' όσον αυτό που επηρεάζει την αύξηση της σκολίωσης είναι η ανάπτυξη. Και διαπιστώνεις στην επανεξέταση ότι η πλάγια κλίση του έχει φθάσει τις 19⁰ και η στροφή του τις 12⁰ . Αυτό σημαίνει ότι είναι μια επιδεινούμενη σκολίωση.

 

Και τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση αφήνεις το παιδί χωρίς θεραπεία και το επανεξετάζεις μετά από άλλους 5 πόντους?

 

Και εάν εν τω μεταξύ η ανάπτυξη του είναι ιδιαίτερα έντονη, όπως είναι 1 έτος περίπου πριν την έναρξη της περιόδου και περιμένοντας, η παραμόρφωση μεγαλώνει γεωμετρικά και έχει μια σκολίωση που υπερβαίνει τις 26⁰ και η στροφή τις 15⁰, τι κάνεις τότε?

 

Σε μια σκολίωση υπάρχουν σημεία όπως η στροφή και η κλίση που μας δίνουν τον βαθμό επιδείνωσης και το μέλλον αυτής της σκολίωσης. Δεν αποφασίζεις να αρχίσεις μια συντηρητική θεραπεία επειδή έχεις μια πλάγια κλίση.

 

Και συνεχίζει ο αγαπητός συνάδελφος:

 

Σε αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός βασίζονται κάποιοι «ειδικοί» – έμποροι σχετικών προϊόντων που συνιστούν στους γονείς να φορέσει το παιδί ορθοπαιδικό «κηδεμόνα» κορμού με σκοπό να καρπωθούν στις περισσότερες περιπτώσεις τόσο το οικονομικό όφελος όσο και την «επιτυχία» της «θεραπείας» μίας σκολίωσης η οποία ούτως ή άλλως δεν επρόκειτο να επιδεινωθεί.

 

Προφανώς και όσοι βάζουν τα παιδιά σε αυτή την δοκιμασία είναι επίορκοι και θα πρέπει να τιμωρούνται από την Πολιτεία.

 

Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα πρέπει και με βαρύτερη τιμωρία να ισχύει σε όσους αφήνουν τα παιδιά χωρίς συντηρητική θεραπεία ή με παλαιά και πλημμελή θεραπεία, ώστε να οδηγούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις που θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί. Βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών και βέβαια καρπωνόμενοι πολύ μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από το κόστος ενός κηδεμόνα. Δεν φαντάζομαι βέβαια ότι το κάνουν τσάμπα.

 

Και το εντυπωσιακό τέλος:

 

Πέρα από αυτό, θα πρέπει να τονίσω ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η εφαρμογή των «κηδεμόνων» κορμού (τύπου Boston, Milwakee ή οποιουδήποτε άλλου τύπου) προλαμβάνει την εξέλιξη ή, ακόμα περισσότερο, διορθώνει την εφηβική ιδιοπαθή σκολίωση. Θα πρέπει επίσης εδώ να υπενθυμίσω ότι, δυστυχώς, το ψυχολογικό κόστος μιας τέτοιας υποτιθέμενης «θεραπείας» για τον έφηβο ή την έφηβη είναι σοβαρό και δεν θα πρέπει να υποτιμάται.

 

Ο συνάδελφος μιλάει για τους κηδεμόνες BOSTON (σχεδιάστηκαν από τον ιδρυτή της BOSTON BRACE INTERNATIONALτον Bill Miller το 1975) και τους MILWAUKEE (σχεδιάστηκαν από τους Al Schmidt και Walter Blount από το Milwaukee το ...1957). Όλες δε οι επιστημονικές εργασίες για την αποτελεσματικότητα των κηδεμόνων, βασίζονται σε αυτούς του αρχαίους κηδεμόνες και θεραπεία.

 

Και εδώ φαίνεται ότι δεν έχει ενημερωθεί για τους νέους τρόπους αντιμετώπισης της Σκολίωσης, που διορθώνουν και δεν φρενάρουν την εξέλιξη μια σκολίωσης.

 

Από το 2008 που για πρώτη φορά εμφανίστηκαν οι κηδεμόνες τύπου Rigo-Cheneau και η συνδυασμένη με αυτούς άσκηση Schroth τα δεδομένα άλλαξαν.

 

Εάν κάποιος μπει στο επίσημο site της επιστημονικής εταιρείας συντηρητικής αντιμετώπισης της σκολίωσης SOSORT (www.sosort.mobi) θα μπορέσει να δει τα δεδομένα που άλλαξαν πριν λίγα μόλις χρόνια.

 

Όλος ο κόσμος αλλάζει η Ελλάδα όμως όπως πάντα καθυστερεί καμιά τριανταριά χρόνια, σκόπιμα ή από αμέλεια, να ακολουθήσει τις εξελίξεις.

 

Και όσον αφορά τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, σε βάθος χρόνου είναι πολλά περισσότερα αυτά που αντιμετωπίζουν σαν ενήλικες έχοντας μια βαριά παραμόρφωση, που πονάει κιόλας, με μόνη λύση ένα εξίσου βαρύ χειρουργείο.

 

Δημήτρης Παπαδόπουλος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Επιστημονικός Διευθυντής SPONDYLOS Laser Spine Lab

 

 

 

Όταν το 2006 δημιουργήσαμε το Spondylos και φέραμε καινοτόμα εργαλεία στην Ελλάδα όπως το Laserscanner για να δημιουργούμε ψηφιακά εκμαγεία και όχι γύψινα και μάλιστα το ανακοινώσαμε σε συνέντευξη τύπου στο Caravel το 2007, αμέσως οι ανταγωνιστές μας αγόρασαν και αυτοί τον εξοπλισμό και προσποιούνταν στους αδαείς ασθενείς ότι κατέχουν την ψηφιακή τεχνολογία.

 

Το 2007 εφαρμόσαμε την τεχνική CAD CAM για την ψηφιακή επεξεργασία των εκμαγείων και την κατασκευή ειδικών κηδεμόνων. Και πάλι οι ανταγωνιστές μας μάς αντέγραψαν.

 

Το ίδιο και όταν το 2008 εισαγάγαμε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το Ortelius 800 και το Formetric 4D, μηχανήματα που αναπαριστούσαν χωρίς ακτινογραφίες το σκολιωτικό σώμα.

 

Επίσης το 2009 ξεκινήσαμε το τμήμα έρευνας για τον έλεγχο των πιέσεων στο σώμα του ασθενούς σε θεραπεία με κηδεμόνα, σε συνεργασία με μηχανολόγους του Ε.Μ.Π. και αίφνης κάποιος παρουσίασε στην σελίδα του δήθεν έλεγχο πιέσεων, αλλά με μια προσεκτική ματιά θα παρατηρούσε κανείς ότι το πρόγραμμα και οι αισθητήρες ήταν ένα έτοιμο πρόγραμμα για πέλματα!

 

Ακόμη όταν το 2009 πιστοποιηθήκαμε στην μέθοδο Schroth από την Γερμανία και την εφαρμόσαμε στην καθημερινή πρακτική της θεραπείας μας, βγήκαν διάφοροι και ανακοίνωναν ότι και αυτοί εφαρμόζουν την μέθοδο, χωρίς όμως πιστοποίηση από το ινστιτούτο Schroth. 

 

Αλλά το αποκορύφωμα ήρθε όταν άρχισαν να αντιγράφουν τις ιντερνετικές σελίδες μας καθώς και όλα όσα γράφαμε και ορισμένοι προσποιήθηκαν ότι είναι εμείς, αντιγράφοντας στην επωνυμία τους τις λέξεις SPONDYLOS ο ένας και τις λέξεις LASER SPINE ο άλλος, από το λογότυπό μας, που εν τω μεταξύ είχε γίνει Trade Mark στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με κατοχύρωση του το 2008 στο Υπουργείο Εμπορίου αλλά και στην Ευρωπαϊκή επιτροπή σημάτων. Με αποτέλεσμα να μας οδηγήσουν σε ατέρμονες νομικές διενέξεις ακόμη και σήμερα.

 

Έτσι λοιπόν σε ένα ήδη δύσκολο και ομιχλώδες τοπίο στην Ελλάδα όσον αφορά την θεραπεία της Σκολίωσης αλλά και των συναφών παθήσεων, δημιουργήθηκε μια μεγαλύτερη σύγχυση όσον αφορά το όνομα μας. Η δε λασπολογία και συκοφάντησή μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο (έχουν φτάσει στο σημείο να λένε ότι δεν έχω δίπλωμα ή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, γι αυτό τον λόγο και είναι αναρτημένα στην σελίδα μας).

 

Γνωρίζουμε ότι όταν αγγίζεις την τελειότητα σε αυτό που κάνεις πάντα θα βρίσκονται άνθρωποι που θέλουν να μειώσουν την επιτυχία σου. Και σε εμάς η επιτυχία μας είναι τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ μας και η ανταμοιβή μας το χαμόγελο των ασθενών μας που μας χαλυβδώνει να αντέξουμε και να συνεχίσουμε το έργο μας.

 

                                                                                                Δημήτριος Παπαδόπουλος

                                                                                                   Ορθοπαιδικός Χειρουργός

                                                                                                   Επιστημονικός Διευθυντής

                                                                                              SPONDYLOS Laser Spine Lab

 

 

Ο χρόνος λες και σταμάτησε πριν 30 χρόνια. Η συντηρητική αντιμετώπιση παθήσεων όπως η σκολίωση και η κύφωση έχει παραμείνει ίδια τις τελευταίες δεκαετίες.

Το χειρουργείο δεν αποτελεί πανάκεια. Δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις, που όμως δεν φέρνουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιπλοκές που μειώνονται αλλά δεν εξαφανίζονται.

Οι ορθοπαιδικοί κάθε μέρα σπρώχνονται σε λύσεις, που πολλές φορές δεν είναι οι επιθυμητές. Και περνώντας τα χρόνια ξεχνάμε σιγά – σιγά πως να αντιμετωπίσουμε συντηρητικά τις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης.

Υπάρχουν λύσεις αλλά εμείς δεν τις βλέπουμε. Προσπαθούμε να παρέμβουμε με λύσεις δυο διαστάσεων σε τρισδιάστατες παθήσεις. Παραβλέπουμε αυτό που η ίδια η φύση προσπαθεί να κάνει.

Στο SPONDYLOS Laser Spine Lab, έχουμε καταφέρει αυτά τα χρόνια, με πρωτοποριακές θεραπείες και έλεγχους, αλλά και μεράκι για αυτή την δύσκολη δουλειά, να αντιμετωπίσουμε πολλές από τις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης, που συνήθως έμεναν χωρίς συντηρητική θεραπεία, όπως η Σκολίωση Ενηλίκων, η Κύφωση Ενηλίκων, η Οστεοπορωτική Κύφωση και η Σπονδυλική Στένωση.

Αλλά και η Εφηβική Σκολίωση, η Κύφωση, η Κυφοσκολίωση, η Νευρομυϊκή Σκολίωση, η Συγγενής Σκολίωση, η Σπονδυλόλυση και η Σπονδυλολίσθηση, είναι τα θέματα που θα βρείτε στις αντίστοιχες ενότητες. Ελπίζω τα ερωτήματα που σας προβληματίζουν να απαντηθούν.

 

Δημήτρης Παπαδόπουλος
Επιστημονικός Διευθυντής
SPONDYLOS Laser Spine Lab

Αίθουσες Αναμονής

Αίθουσες Σεμιναρίων

Αίθουσες Δοκιμαστικών Ελέγχων

Αίθουσες Laser Scanner, Formetric 4D, Ortelius

Γραφεία Διοίκησης

Εργαστήρια

  Stethoscope 2

   Ρωτήστε τον γιατρό

mail